Wanneer je klaar bent met je studie, kan het soms heel lastig zijn om een baan te vinden. Zo kan het zijn dat je afgestudeerd bent in een bepaalde branche waar moeilijk werk te vinden is. Het is dan van belang dat je natuurlijk actief op zoek gaat naar een baan, die naadloos aansluit op jouw werkervaring en behoeften. Op die manier kun je zonder problemen gaan beginnen met je baan na je studententijd. Hieronder lees je een paar tips die jou kunnen helpen in de goede richting.

1. Solliciteren

Allereerst is het natuurlijk van belang om te gaan solliciteren op bepaalde vacatures. Zo kan het zijn dat je een paar vacatures voorbij hebt zien komen waar je helemaal enthousiast van werd. Het is wel van belang dat je op meerdere vacatures gaat solliciteren. Het kan namelijk zo zijn dat je niet op sollicitatiegesprek mag komen. Het is dus niet verstandig om je hoop op één vacature te zetten. Zo heb je meer kans om op gesprek te komen en kun je zonder problemen aan de slag. Om vacatures te vinden in jouw omgeving, kun je bijvoorbeeld kijken op ‘werken in Nijmegen’ om alle vacatures te bekijken die passen bij jouw beroep in de omgeving Nijmegen. Zo kun je binnen no time aan de slag en kun je genieten van het werkleven.

2. Vraag je netwerk

Als je er echt niet uitkomt met het vinden van vacatures waar je op wil solliciteren, dan is er ook een optie om je eigen netwerk in te schakelen. Zo kan het zijn dat je veel connecties in dezelfde branche hebt zitten. Op die manier is het gemakkelijk om eens rond te vragen voor een beschikbare plek bij een bedrijf. Zorg er wel voor dat je gaat solliciteren voor iets waar je voor hebt geleerd. Op die manier kun je makkelijker aan de slag en hoef je je geen zorgen te maken dat het niet gaat lukken.

3. Een goed cv

Als je eenmaal van plan bent om te solliciteren op een vacature, dan is het natuurlijk van belang dat je ook wat over jezelf weet te vertellen. Zo wil de werkgever weten wat je hiervoor hebt gedaan, wat je gestudeerd hebt en waar je vandaan komt. Dit kun je allemaal laten weten door middel van een cv. In een cv kun je alles zetten wat je hebt gedaan en waar je voor gestudeerd hebt. Verder is het ook handig om een foto toe te voegen, zodat ze weten wie ze voor zich hebben. Als je dus wil gaan solliciteren, dan moet je je cv weer up-to-date maken voor een kans op een baan.

4. Ga niet niks doen

Als je al een tijd lang niks te doen hebt (als je geen baan kunt vinden ) is het van belang dat je je dagen wel op een goede manier in gaat vullen. Zo kun je bijvoorbeeld een bijbaantje zoeken om toch aan de slag te kunnen gaan en geld te kunnen verdienen. Verder is het ook van belang dat je actief blijft zoeken naar een nieuwe baan mogelijkheid. Het heeft dus geen zin om de hele dag niks te blijven doen, het is tijd voor actie!

5. Doe ervaring op

Als laatste is het natuurlijk ook belangrijk als je al een beetje ervaring hebt opgedaan als je afgestudeerd bent. Zo kun je bijvoorbeeld een paar klusjes voor jezelf doen, of kun je gaan kijken wat de mogelijkheden zijn om meer ervaring op te doen. Bedrijven hechten namelijk veel waarde aan mensen die al iets meer ervaring hebben dan een startende student. Op die manier heb je dus meer kans om na je studententijd een baan te vinden.

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Studenten Wegwijzer.